закана

закана
същ. - заплаха, сплашване

Български синонимен речник. 2013.

Игры ⚽ Нужно решить контрольную?

Look at other dictionaries:

  • Christo Jassenow — Christo Jassenows Denkmal in Etropole Christo Jassenow (bulgarisch Христо Ясенов, Pseudonym von Christo Pawlow Tudscharow, bulgarisch Христо Павлов Туджаров; * 24. Dezember 1889 in Etropole …   Deutsch Wikipedia

  • Дамхурц — левый приток р.Большая Лаба в республике Карачаево Черкессия, берет начало на северных склонах Главного Кавказского хребта с одноимённого перевала (2500м.). название Дамхорс имеет озеро Инпси в Кавказском государственном заповеднике (долина… …   Топонимический словарь Кавказа

  • админација — (лат adminatio) прав закана (како симболична навреда) …   Macedonian dictionary

  • мани текел — (всушност: мани текел фарес) изброено, измерено, разделено 1. според Библијата, таинствени зборови што ги напишала невидлива рака на ѕидот во салата во која вавилонскиот крал Валтазар со своите луѓе пиел вино од златните садови што ги ограбиле од …   Macedonian dictionary

  • проскрипција — (лат. proscriptio) 1. во стар Рим: јавна осуда за престап (претежно политички) со објавување дека виновникот е надвор од законот и со негово запишување во јавните проскрипциони списоци 2. огласување на заплена на имот 3. истерување, протерување,… …   Macedonian dictionary

  • ултиматум — (лат. ultimatum) 1. последно барање или услов што една држава и го поставува на друга со закана дека, во случај на неприфаќање, ќе примени строги мерки, вклучувајќи и војна 2. воопшто: барање придружено со разни закани …   Macedonian dictionary

  • гръцмуля — гръклян шти извада гръцмуля (гръцмуня) ще ти извадя гръкляна, закана …   Речник на Северозападния диалект

  • каа — я шти каа на тебе ще ти кажа аз на теб, закана …   Речник на Северозападния диалект

  • миридия — мерудия, миридия магданоз, в преносен смисъл интимното окосмяване на жената (Ша й намокра мерудията! сексуална закана) …   Речник на Северозападния диалект

  • набивам — ти го и си легам употребява се като закана от млад левент кам миловидна девойка в интимна обстановка …   Речник на Северозападния диалект

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”